%27Met+peilbeheer+probeer+ik+echte+problemen+voor+te+zijn%27
Interview
© Nieuwe Oogst

'Met peilbeheer probeer ik echte problemen voor te zijn'

Akkerbouwer Peter Hilgers in Zeewolde merkt al dat door klimaatverandering zijn opbrengsten teruglopen. Daarom doet hij mee aan het project Spaarwater van provincie Flevoland.

Wat is er op uw bedrijf aan de hand?

'We zitten hier met ons bedrijf op klei-op-veen en deels ook op oude zandkoppen, uitlopers van de Veluwe.
'De kleigrond zakt doordat het veen inklinkt, ongeveer 30 centimeter in de laatste dertig jaar. Dat maakt dat de opbrengst van de tarwe op de zandkoppen vermindert omdat het daar dan te droog wordt.'

Wat wilt u daaraan doen?

'We hebben hier eerder te weinig dan te veel neerslag, maar door de klimaatverandering soms ook veel neerslag in een korte tijd. Ik probeer de problemen die dit veroorzaken voor te zijn door het waterpeil in de 5 kilometer sloot om mijn land beter te beheren.'

Hoe pakt u dat aan?

'Eerst hebben we de drainage vernieuwd. Met plaatselijk peilbeheer willen we bereiken dat er water in de drains blijft staan en het vochtgehalte van de veenlagen op niveau blijft. Dat vermindert de inklinking.'

Hoe noodzakelijk is ingrijpen?

'Twee jaar geleden kregen we hier 200 millimeter in anderhalve week. Dat kon de toenmalige drainage niet aan. Het water stond tussen de twee zandkoppen in op het land en de bietenrooier zat tot aan zijn assen in de modder. Als het zo nat is, kan ik dus niet meer bij mijn gewas en als het te droog wordt, kost het mij opbrengst.'

Weet u zeker dat dit gaat werken?

'De proeven in de komende jaren moeten dat uitwijzen. In het kader van Spaarwater zijn nu sensoren geplaatst die het vochtgehalte in het veenpakket meten. Daarna moeten er schotten komen in de watervoerende sloten om het perceel (30 hectare) heen. Dan moet blijken of we zo genoeg water in de drains kunnen houden om het vochtgehalte van het veen op peil te houden.
'Bijkomend voordeel is dat door de drains nat te houden er minder oxidatie optreedt. Het ijzeroxide is een belangrijke oorzaak van de dichtslibbende drains.'

Hoe helpt het project Spaarwater u?

'Met technische ondersteuning en ook met de plaatsing van sensoren en binnenkort de stuwtjes. De drainage heb ik zelf bekostigd. Dat is altijd een goede investering, ook omdat de oude drains verzakten, daarmee te vaak verstopt raakten en het water slecht wegliep.'

Wordt het nog spannend?

'Ik moet nu actie ondernemen, anders kan ik in de toekomst geen tarwe en suikerbieten meer telen op dit perceel.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer