Diepe+drainage+tegen+verzilting+kust
© Geert Job Sevink

Diepe drainage tegen verzilting kust

Bij Jan Oosterhuis in het Groningse Hornhuizen werd gisteren peilgestuurde diepe drainage aangelegd. De akkerbouwer aan de Waddenkust doet mee aan project Spaarwater van Acacia Water, LTO Noord en KAVB.

Het project zoekt uit hoe gewassen in Groningen, Friesland en Noord-Holland extra beschermd kunnen worden tegen de toenemende verzilting. De pilot loopt op vier agrarische bedrijven.

'In de winter willen we de zoetwaterbel boven op het zoute brakke water vergroten, zodat in droge periodes voldoende zoet water wordt opgeslagen. Dit doen we door peilgestuurd en dieper te draineren', geeft Sieger Burger van Acacia Water aan.

1,60 meter diepte

Op het perceel liggen al drainagebuizen die 1,25 meter onder de grond liggen. De strengen voor het project zijn op 1,60 meter diepte gelegd.

Verder onderzoeken de partijen de mogelijkheid in welke mate systeemgerichte drainage kan bijdragen in het terugdringen van uitspoeling van nutriënten.

Drainafstanden

Binnen een maand leggen de partijen drainage aan bij een melkveehouder in Friese Herbaijum. Daar bekijken de onderzoekers wat de invloed van de zoetwatervoorziening is op verschillende drainafstanden.

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer