Invloed+klimaatverandering+op+aardappelteelt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Invloed klimaatverandering op aardappelteelt

Wereldwijd verschillen de effecten van klimaatverandering op de teelt en de productie van aardappelen.

Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. Voor gebieden waar sprake is van temperatuurstijging door klimaatverandering kan het aantal groeidagen voor aardappelen toenemen.

De gevolgen hiervan voor de potentiële aardappelopbrengsten zijn waarschijnlijk positief. Zeker in warmere klimaatzones kan het ook voorkomen dat door de hogere temperaturen de periode van groei korter wordt en dat gaat ten koste van de oogstresultaten.

Extremer weer

In Nederland zorgt klimaatverandering voor gemiddeld hogere temperaturen en extremer weer in het voor- en najaar. Tijdens de Themadag Aardappelen besteedt Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) volgende week aandacht aan de relatie tussen het klimaat en de teelt van aardappelen.

NOS-weerpresentator Gerrit Hiemstra vertelt in welke mate het klimaat verandert in Nederland en wat daarvan voor de akkerbouw de gevolgen zijn.

Voor- en nadelen

Hoogleraar Anton Haverkort houdt zich namens Wageningen UR bezig met de ontwikkeling van de aardappelteelt in onder meer Afrika. Hij legt tijdens de themadag uit wat de voor- en nadelen zijn van klimaatverandering. Daarbij gaat hij onder meer in op de gevolgen van een lagere CO2-gehalte.

De Themadag Aardappelen van LNCN vindt plaats op dinsdag 16 februari in De Meerpaal in Dronten. De dag begint om ongeveer half tien en de toegang is gratis.

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer