Stoffen+aardappelloof+bestrijden+Erwinia
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Stoffen aardappelloof bestrijden Erwinia

Pootaardappelteler Piet Hoekstra uit het Friese Sint Jacobiparochie heeft een bijzondere manier gevonden om Erwinia te voorkomen.

Het aardappelloof dat hij maait en scheidt van het pootgoed om Erwinia te vermijden, bevat stoffen die de bacterie juist bestrijden.

Erwinia geeft steeds meer zorgen bij pootgoedtelers. Het geeft landelijk een schade van miljoenen euro's per jaar.

Besmettingsroute

Reden voor Hoekstra om sinds twee jaar bij wijze van proef bij de oogst al het loof van het land te halen, om zo de besmettingsroute te onderbreken.

Samen met mechanisatiebedrijf Mijno van Dijk in Sint Annaparochie heeft Hoekstra nagedacht over het scheiden van de pootaardappel en het loof.

Prototype

Deze samenwerking heeft geleid tot een prototype van een maaimachine waarmee het loof van de knol is te scheiden en niet langer op het land blijft liggen.

'De methode werkt. De Erwinia bacterie krijgt minder kans om in de grond te komen en de aardappelen te besmetten', geeft Van Dijk aan. 'Wel merken we dat we een grote hoeveelheid loof overhouden waar we ook iets mee willen.'

Verschillende inhoudstoffen

Met verschillende partijen is gekeken naar de mogelijkheden van de verschillende inhoudstoffen van het loof. Door het loof op te waarderen, is het geschikt als grondstof voor bijvoorbeeld de chemische en/of farmaceutische industrie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
 • Donderdag
  7° / 4°
  40 %
Meer weer