NEPG: lagere voorraad aardappelen

Volgens de North-Western European Potato Growers (NEPG) zijn de aardappelvoorraden in EU-5 landen op dit moment lager dan verwacht na de oogst van 2015.

NEPG%3A+lagere+voorraad+aardappelen
© Nieuwe Oogst

Reden voor de lagere voorraden is de hoge capaciteit van de verwerkende industrie tot nu toe dit jaar. Verder zijn veel probleempartijen vanwege de moeizame bewaring al geruimd.

Ook verwacht NEPG dat het gewichtsverlies in de bewaring, als gevolg van extra ventilatie, veel hoger is dan in voorgaande jaren. De organisatie wijst er daarnaast op dat door gemiddeld lagere onderwatergewichten en tegenvallende grofte meer aardappelen nodig zijn in de verwerking.

Export stijgende lijn

De export van verwerkte aardappelproducten vanuit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië laat met name buiten Europa nog steeds een stijgende lijn zien, aldus NEPG. Deze stijging is op basis van een groeiende vraag en ook speelt de goedkope euro een rol.

Uit cijfers van Eurostat blijkt dat in de periode van juli tot en met oktober 2015 uit de EU-5 landen in totaal ongeveer 900.000 ton aan vers en diepgevroren product naar het buitenland is verkocht. Dat is ruim 7 procent meer dan vorig seizoen in dezelfde periode.

Forse bijdrage

De verwerkende industrie heeft met veel investeringen fors bijgedragen aan de uitbreiding van de productiecapaciteit in de EU-5 landen, stelt NEPG. Vooral in Nederland en België is dit het geval.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer