Jumbo%3A+verduurzaming+verder+dan+zichtbaar
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Jumbo: verduurzaming verder dan zichtbaar

Supermarktketen Jumbo is verder in de verduurzaming van varkensvlees dan Varkens in Nood claimt. 'Oorzaak van dat verschil ligt in het feit dat het Beter Leven-keurmerk nog niet overal wordt gecommuniceerd.'

'De certificering voor het vlees dat in de winkels wordt verpakt, was bij de telling nog niet gestart', geeft woordvoerder Claire Trügg van Jumbo Supermarkten aan.

Varkens in Nood was hiervan op de hoogte, benadrukt Trügg. 'We betreuren het dat zij dit gegeven niet hebben meegenomen in hun onderzoek. Het certificeringstraject hiervoor is anders dan het voorverpakte vlees dat binnenkomt.'

ACM

Het feit dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een jaar geleden een streep door de Kip van Morgen haalde, vertraagde daarnaast het verduurzamingtraject. 'Daarmee was ook het Varken van Morgen van de baan', licht Trügg toe.

Met die woorden reageert Jumbo op de uitzending maandag van Tros Radar. 'De afspraken in het Varken van Morgen waar Varkens in Nood in het programma naar verwijst, betroffen bovendien alleen vers varkensvlees.'

De dierenwelzijnsorganisatie neemt volgens haar echter ook andere categorieën, zoals vleeswaren en conserven, in hun onderzoek mee.

Rechtzaak

De rechtszaak waarmee Varkens in Nood in de uitzending dreigt, heeft Jumbo formeel nog niet bereikt. 'We hebben dit enkel vanuit de media vernomen. Mocht het zover komen, dan zien we deze met vertrouwen tegemoet', verzekert de woordvoerder.

Jumbo streeft er ondanks het ingrijpen van de ACM naar om in 2017 alleen nog maar duurzamer vlees in het schap te hebben. 'Waar mogelijk met het Beter Leven-keurmerk.'

Haalbaar voor boeren

Tegelijkertijd houdt de supermarktketen rekening met het feit dat producten betaalbaar moeten blijven voor de klant. 'Maar tevens dat veranderingen en investeringen haalbaar zijn voor boeren. Dat geldt ook voor het varkensvlees.'

85 procent van de verse varkensvleesitems bij Jumbo heeft daarnaast al 1 ster van het Beter Leven-keurmerk, stelt Trügg. 'En dus geen 40 procent waar Varkens in Nood het over heeft. Wij zijn dus verder dan zichtbaar is.'

Toch voert de supermarktketen hierin de vaart niet op om het beeldmerk duidelijk te maken. 'We volgen hierin onze eigen koers en tempo.'

Vleeswaren

Jumbo zet ook in andere categorieën als vleeswaren stappen, vertelt Trügg. 'Ook daar is het keurmerk nog niet overal zichtbaar. We vinden het jammer dat Varkens in Nood zich alleen richt op de zichtbaarheid en niet verder kijkt.'

De verse varkensvleesproducten waarvoor het keurmerk nog niet geldt, zijn delen van het varken waar veel vraag naar is en waarvan weinig beschikbaar is. 'Varkenshaasjes zijn hiervan een voorbeeld.'

Gewenste tempo

'We blijven eraan werken om dit in de toekomst mogelijk te maken', verklaart de woordvoerder. 'De stappen die wij zetten, gaan misschien niet in het gewenste tempo van Varkens in Nood. Maar wij moeten rekening houden met bovengenoemde aspecten.'

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer