Dirk%3A+Beter+Leven+geen+wettelijk+vereiste
Nieuws
© Dirk van den Broek

Dirk: Beter Leven geen wettelijk vereiste

Het Beter Leven-keurmerk is volgens supermarktketen Dirk van den Broek geen wettelijk vereiste voor varkensvlees. Daarnaast is Varkens in Nood gevraagd aan te geven welke veehouders en toeleveranciers in strijd met de wet handelen. 'We ontvingen nooit een reactie.'

Met die woorden reageert woordvoerder Fiona Wijnbergen van Dirk van den Broek op de uitzending maandag van Tros Radar. De supermarktketen verkoopt nog steeds varkensvlees zonder Beter Leven-keurmerk, wat Varkens in Nood afkeurt.

'Wij volgen de doelstelling van convenant Varken van Morgen waarin het verbeteren van de omstandigheden voor mens, dier en milieu is vastgelegd. Daarin wordt geen melding gemaakt over het Beter Leven-keurmerk.'

Bovenwettelijke normen

Dirk van den Broek zet zich desondanks in om het assortiment van vlees dat afkomstig is van houders en producenten die voldoen aan de bovenwettelijke normen, te vergroten, verzekert Wijnbergen.

'Wanneer wij niet aan bovenwettelijke norm kunnen voldoen, worden vanzelfsprekend de geldende wettelijke normen aangehouden.'

Varkens in Nood

Stichting Dier & Recht en Varkens in Nood hebben 15 oktober 2014 en 15 december 2015 hierover een brief gestuurd naar Dirk van den Broek.

'Hierin wordt gesteld dat onze leveranciers in strijd zouden handelen met de geldende wettelijke normen voor het produceren van vlees en het houden van vee', geeft de woordvoerder aan.

Melden bij NVWA

Beide dierenwelzijnsorganisaties zijn hierop door Dirk van den Broek verzocht eventuele overtredingen door veehouders en producenten van vlees direct te melden aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Verder is Stichting Dier & Recht en Varkens in Nood verzocht aan te geven welke veehouders van vee en toeleveranciers zich niet aan de wet houden. 'Aangezien wij niet bekend zijn met houders en toeleveranciers die in strijd met de wet handelen. Een reactie bleef uit.'

Rechtszaak

Net als supermarktketen Jumbo geeft Wijnbergen namens Dirk van den Broek aan geen bericht te hebben ontvangen van Stichting Varkens in Nood over een aangespannen rechtszaak tegen het concern.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer