NVV reikt Pinokkio 2015 uit

De NVV reikt in december de Pinokkio 2015 uit. Deze prijs is bedoeld voor de organisatie of (tv)programma die het hardst liegt over de veehouderij. De NVV heeft Pinokkio ingesteld als tegenhanger van de Liegebeest 2015 verkiezing van Wakker Dier.

NVV+reikt+Pinokkio+2015+uit
© Nieuwe Oogst

Genomineerd zijn: Wakker Dier, Varkens in Nood, Partij voor de Dieren, Radar, Zembla, Vegetarische Slager en Milieudefensie. Stemmen kan tot en met 21 december.

Wakker Dier

Wakker Dier krijgt de nominatie van de NVV omdat de organisatie zegt dat dierlijke producenten 'liegen' over hun product. Zelf nemen Wakker Dier en andere organisaties het niet zo nauw met de waarheid over de veehouderij, schrijft NVV in de toelichting.

NVV: 'Wakker Dier is vanwege misleidende reclames zelfs op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie.'

Koe wegwerpproduct

Ook Zembla komt in aanmerking voor Pinokkio 2015. NVV noemt de reportage 'Topsporters van de melkindustrie' (mei 2015). Daarin koeien worden neergezet als 'wegwerpproducten' én het volledig wegknippen van de nuancerende reactie van voorzitter Kees Romijn van LTO Melkveehouderij.

NVV nomineert Partij voor de Dieren speciaal voor de uitspraak van fractievoorzitter Bram van Liere van Partij voor de Dieren Noord-Holland. 'Menselijke invloeden als landbouw en jacht zijn slechter voor de natuur dan de kernramp in Tsjernobyl', aldus een uitspraak van Van Liere vorige week.

Belangenverstrengeling

Radar is genomineerd om de belangenverstrengeling en daardoor gekleurde reportages over de veehouderij van presentatrice Antoinette Hertsenberg. Zij is echtgenote van Eerste Kamerlid Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren.

Varkens in Nood komt in aanmerking voor Pinokkio 2015 voor het rapport '120 misstanden in de varkenshouderij'.

Vleesgerelateerde namen

NVV nomineert de Vegetarische Slager voor de vleesgerelateerde namen van zijn plantaardige producten zoals, 'kipstuckjes', 'bratwurst' en 'gehackt'.

Tot slot de nominatie van Milieudefensie. Die organisatie voert campagne tegen megastallen en stelt grote stallen gelijk aan dierenmishandeling en milieuvervuiling.

Stemmen

Stemmen voor de Pinokkio 2015 kan tot en met 21 december 2015. De winnaar krijgt een beeldje van Pinokkio.

'Voor op het bureau. Zodat ze in 2016 nog even kunnen terugdenken aan wie nou écht de Liegebeest van 2015 was', schrijft Caroline van der Plas van de NVV in haar column.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
Meer weer