Voedselprijzen fors gedaald in 2015

De voedselprijzen zijn vorig jaar wereldwijd gedaald met gemiddeld 19 procent. Dat blijkt uit een berekening van wereldvoedselorganisatie FAO.

Voedselprijzen+fors+gedaald+in+2015
© Nieuwe Oogst

De FAO publiceerde donderdag de prijsindex van de belangrijkste voedselproducten over december 2015. Net als in alle voorgaande maanden zette de dalende trend door.

Zuivel sterkst gedaald

Het meest extreem is de ontwikkeling op de internationale zuivelmarkt. In december bedroeg de prijsdaling 1 procent, maar over het hele jaar gaat het volgens de FAO om 28,5 procent.

In de afgelopen maand daalde met name melkpoeder verder in prijs. Boter werd wat duurder dankzij een goede vraag vanuit het Midden Oosten, Noord-Amerika en Noord-Afrika.

Zwakke stemming graan

De graanprijzen daalden afgelopen jaar met gemiddeld 15 procent. De zwakke stemming houdt nog aan, onder meer door de geluiden over stijgende graanvoorraden.

Maar ook door het besluit van Argentinië om de exportheffingen te schrappen.

Suiker

De gemiddelde notering voor suiker lag eind december 21 procent lager dan aan het begin van 2015. De suikerprijs stijgt sinds vier maanden, maar dat maakte de extreme prijsdaling in de eerste helft van het jaar nog niet goed.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer