ABN Amro: tarweprijs blijft laag

De tarweprijzen blijven voorlopig laag. Die voorspelling doet ABN Amro in de donderdag verschenen Agri Monitor granen.

ABN+Amro%3A+tarweprijs+blijft+laag
© Nieuwe Oogst

Het nieuwe graanseizoen begon wereldwijd met sterk stijgende prijzen, maar inmiddels zijn de noteringen alweer gedaald naar het oude niveau. Veel ongunstige weersvoorspellingen blijken mee te vallen.

Tegenvallende export

ABN Amro denkt dat de tarweprijzen blijven schommelen rond de huidige lage posities. Dit is vooral het resultaat van hoge voorraden door tegenvallende export vanuit de VS en minder vraag in China.

De vooruitzichten voor maïs zijn gunstiger. De consumptie blijft op een hoger niveau dan de productie en daarom heeft ABN Amro de prijsverwachting voor maïs licht naar boven bijgesteld.

Sojaprijs stijgt

Ook verwacht de bank dat de prijzen van sojabonen zullen stijgen als gevolg van lagere voorraden. Doordat de vraag naar sojabonen wereldwijd op een hoog niveau blijft, houdt de druk op de voorraadposities aan.

Neerwaartse prijsrisico’s voor granen blijven in de komende periode aanwezig, meent ABN Amro. Hoewel de prijsdaling nu waarschijnlijk de bodem heeft bereikt, sluit de Agri Monitor een nieuwe dip niet helemaal uit.

Dollar en olie

Zo kan een sterkere dollar, de aanhoudend lage olieprijs en verdere afkoeling van de Chinese economie zorgen voor een verdere daling van de graanprijs. Mogelijk leidt dat ook tot lagere prijzen voor voedsel waarin graan is verwerkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer