Voedselprijs in winkel relatief stabiel

De Nederlandse consument merkt relatief weinig van schommelingen in de prijzen die boeren voor hun product krijgen. Die conclusie is te trekken uit de eerste Voedselprijzenmonitor.

Voedselprijs+in+winkel+relatief+stabiel
© Nieuwe Oogst

Vandaag heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) de eerste editie van de Voedselprijzenmonitor naar de Tweede Kamer gestuurd. Die geeft, op basis van onderzoek van het LEI, maandelijks inzicht in de ontwikkeling van prijzen door de hele voedselketen heen.

Stijgingen en dalingen

Het onderzoek toont prijsstijgingen en dalingen voor zowel boeren, leveranciers als consumenten. ‘De Voedselprijzenmonitor geeft antwoord op de vraag hoe prijzen tussen boer, leverancier en winkelier zich verhouden’, aldus Dijksma.

Uit de eerste Voedselmonitor blijkt dat de afgelopen periode de producentenprijzen van tarwe en aardappelen flink wisselden. Bij aanschaf van brood of aardappelschijfjes merken consumenten daar minder van. De winkelprijzen waren voor deze producten stabieler.

Zuivelprijs

Bij zuivelprijzen is het opvallend dat de prijs voor de melkveehouder sneller is gestegen dan voor consumenten. De prijsindex ging van 100 naar 143. Voor consumenten steeg het prijspeil met drie procentpunten.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer