CDA wil afspraken over eerlijke voedselprijs

Boeren, tuinders en vissers moeten meer mogelijkheden en middelen krijgen om een 'eerlijke prijs' voor hun producten te regelen.

CDA+wil+afspraken+over+eerlijke+voedselprijs
© cda

Dat vindt het CDA, dat wil dat er vaste afspraken in de hele voedselketen komen.

Een onafhankelijk toezichthouder moet die gaan controleren. CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts gaat dat voorstellen in een initiatiefnota die hij vandaag gaat indienen bij de Tweede Kamer.

Hij maakt zich zorgen over het voortbestaan van de voedselketen in Nederland, onder meer omdat machtige supermarkten een zo laag mogelijke prijs afdwingen tot soms onder de kostprijs.

Gedragscode

Er is wel een gedragscode maar die is vrijblijvend en werkt volgens hem niet. 'Jonge mensen zien geen brood meer in het boerenbedrijf en stoppen. We hollen ons eigen voedselsysteem uit', stelt Geurts.

Hij vindt dat Nederland dit onderschat. Als dit systeem niet doorbroken wordt, raakt Nederland volgens hem afhankelijk van het buitenland met alle gevolgen voor de voedselveiligheid en voedselzekerheid. 'Ook zullen de prijzen dan echt stijgen.'

Vrije markt

Geurts wil afspraken over duurzaamheid, dierenwelzijn en de prijs daarvoor. Het is niet zijn bedoeling om de vrije markt eruit te halen. 'Maar ik wil wel dat boeren en vissers een eerlijke boterham kunnen verdienen.'

Daarom is het in zijn ogen nodig dat de overheid meer ruimte geeft aan prijsafspraken en helder maakt wat daarin wel en niet toegestaan is.

Krachten bundelen

De CDA'er wil ook dat de betrokkenen hun krachten bundelen in brancheorganisaties, omdat de huidige productschappen verdwijnen.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer