Onderzoek+hoogwatergeul+niet+vrijgegeven
Nieuws
© William Hoogteyling

Onderzoek hoogwatergeul niet vrijgegeven

Wageningen UR (WUR) heeft een onderzoek over toekomstige hoogwaterstanden bij Lobith om onduidelijke redenen donderdag niet vrijgegeven.

Het gaat om een onderzoek dat betrekking heeft op de hoogwatergeul, die gepland staat bij Varik en Heeselt. Uit het onderzoek zou blijken dat er voor de verwachte waterstanden waarop de overheid zich baseert, onvoldoende argumenten zijn.

Boeren en burgers rond Varik vechten al jaren tegen de aanleg van de geul, die voor een waterstanddaling moet zorgen wanneer er hoog water in de Waal dreigt.

Extra ophogen

Vanuit de landbouw wordt er voor gepleit om de dijken, die sowieso worden verhoogd, wat extra op te hogen. Dan is de aanleg van de geul helemaal niet nodig.

Bestuurslid Adri van de Geijn van afdeling Neerijnen van LTO Noord noemt het vreemd dat WUR 'de melk optrekt'. Het is gissen naar de reden, stelt hij. 'Men wil zich misschien bij nader inzien niet branden aan het verhaal. Of WUR wordt onder druk gezet door instanties en organisaties die willen dat de geul er wel komt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer