Varik%2DHeesselt+krijgt+hoogwatergeul
Nieuws
© Jan Bouwhuis

Varik-Heesselt krijgt hoogwatergeul

Provinciale Staten van Gelderland hebben gisteren ingestemd met de komst van een hoogwatergeul bij Varik en Heesselt. De staten stemden in met de structuurvisie Waalweelde West, waar de geul onderdeel van is.

Provinciale Staten geven met dit besluit aan rivierkundige maatregelen bij Varik en Heesselt en Brakel voor de hele provincie zo belangrijk te vinden dat die in elk geval in een structuurvisie voor Waalweelde West moet worden opgenomen.

Structuurvisie Waalweelde West

Belangenvereniging Waalzinnig is verbijsterd dat de provincie zonder verdere opmerkingen of kanttekeningen akkoord is gegaan met de structuurvisie Waalweelde West met daarin opgenomen de nevengeul Varik-Heesselt.

'Men stelt de 18.000 kuub per seconde bij Lobith als vastgegeven waar absoluut niet aan te tornen valt', schrijft de vereniging op haar website.

18.00 kuub per seconde

Deze 18.000 kuub per seconde wordt nu juist door Wageningen UR onderzocht. 'Wij hadden ons sterk gemaakt om te wachten totdat dit onderzoek gereed is, maar zelfs dit halve jaar is ons niet gegund', meldt Waalzinnig online.

'Wat is de reden van deze haast? En wat als er straks uit dit onderzoek andere waterafvoeren komen?'

Brakel

Voor Brakel wordt naast dijkteruglegging ook een alternatieve rivierverruimende maatregel zonder dijkteruglegging opgenomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer