Hoogwatergeul+officieel+geopend
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Hoogwatergeul officieel geopend

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft woensdag in Marle de officiële aftrap gegeven voor de aanleg van de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld.

Tussen Veessen en Wapenveld worden twee dijken van 8 kilometer aangelegd. Daartussen ligt de hoogwatergeul die maximaal anderhalve kilometer breed wordt.

De geul gaat alleen open als er sprake is van een extreem hoge waterstand in de IJssel. Het rivierwater stroomt er bij Veessen in en bij Wapenveld weer terug.

Landbouwgrond

De verwachting is dat de hoogwatergeul slechts één keer in een mensenleven nodig zal zijn. De rest van de tijd kan het gebied gewoon als landbouwgrond worden gebruikt.

De aanleg van de geul leidde in Veessen en Wapenveld tot felle protesten bij boeren en burgers, omdat er huizen en boerderijen moesten wijken voor het project en omdat Veessen bij hoogwater op een eiland komt te liggen.

'Feestje'

De actievoerders hebben zich inmiddels neergelegd bij de plannen, maar voormalig actievoerder Ireen Bunnik zei bij Omroep Gelderland namens veel boeren en burgers dat het woensdag toch vooral het feestje van de minister was en niet van het gebied.

Toch heeft het volgens Bunnik geen zin om stil te blijven staan bij het verleden. 'Het belangrijkste is nu dat het project goed en zorgvuldig wordt uitgevoerd.'

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld moet eind volgend jaar klaar zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer