Voorlopig geen hoogwatergeul Varik-Heesselt

Pas in 2023 valt het besluit of er een hoogwatergeul tussen Varik en Heesselt wordt aangelegd. Dat is acht jaar later dan toegezegd.

Voorlopig+geen+hoogwatergeul+Varik%2DHeesselt
© William Hoogteyling

De komende jaren moeten provincie Gelderland en gemeente Neerrijnen eerst serieus op zoek naar alternatieven voor de hoogwatergeul tussen Varik en Heesselt. Die kunnen dan worden meegenomen in een MIRT-verkenning.

Dat is de strekking van een motie van SP en PvdA, die deze week is aangenomen in de Tweede Kamer.

Alternatieven afgeserveerd

De MIRT-verkenning zou al veel eerder plaatsvinden, maar volgens kamerlid Eric Smaling (SP) is in de aanloop teveel toegewerkt naar de hoogwatergeul als oplossing. Aangedragen alternatieven al vrij snel in het proces afgeserveerd. Hierdoor ontbreekt het gewenste draagvlak voor de hoogwatergeul.

De hoogwatergeul moet bij hoge waterstanden zorgen voor een waterstandsdaling in de Waal. Bij de lokale bevolking is veel scepsis over de aanleg van de geul.

Bewoners en agrarische bedrijven moeten verkassen en de geul doorsnijdt agrarische bouwblokken. Ook goede fruitteeltgrond wordt opgeofferd. Daarnaast zijn er twijfels over de voorspelde hoogwaterstanden.

Definitief besluit

Gevolg van de motie Smaling is dat het definitieve besluit over de aanleg van de nevengeul nu niet voor 2023 wordt genomen. 'We zijn zeker blij met het bericht dat onze twijfels over nut en noodzaak van de geul nu ook breder worden gedeeld', zegt bestuurslid Adri van de Geijn van LTO Noord Neerijnen.

'Maar het is wel heel verontrustend dat ondernemers en burgers in de streek tot in 2023 niet zeker zullen zijn of de geul er nu wel of niet komt.' Ondernemers moeten volgens Van der Geijn door met ondernemen en wonen alsof de hoogwatergeul er niet komt maar de kwestie werpt een schaduw vooruit:

Transactie afgeblazen

'Vanmiddag hoorde ik nog een geval waarbij een onroerendgoedtransactie werd afgeblazen vanwege deze onzekere toestand.' In principe was toegezegd dat voor eind 2015 duidelijkheid zou worden verschaft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer