Waalzinning twijfelt aan noodzaak geul

Er is geen wetenschappelijke onderbouwing dat er in de toekomst 18.000m3 water per seconde bij Lobith binnenkomt.

Waalzinning+twijfelt+aan+noodzaak+geul
© William Hoogteyling

Dat stelt de werkgroep Waalzinnig, een groep van boeren en burgers die tegen de komst van de hoogwatergeul tussen Varik en Heesselt strijdt.

Het Rijk wil een hoogwatergeul aanleggen bij de Waal tussen Varik en Heesselt om overstromingen in de toekomst te voorkomen.

Twijfels

De werkgroep heeft vraagtekens bij de gebruikte cijfers en twijfelt over nut en noodzaak. Daarom heeft de groep Wageningen UR gevraagd om te onderzoeken of deze geul wel echt noodzakelijk is voor de waterveiligheid van heel Nederland.

Het onderzoek is nu gereed.

Hieruit blijkt dat er sprake is van een gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing van de gebruikte normen, namelijk 18.000m3/sec bij Lobith. Dit wordt echter niet erkend door de betrokken ministeries en onderzoekinstellingen.

Geen democratie

Verder stellen onderzoekers dat de sterke focus op de technische gegevens, de maatschappelijke inbreng in de discussie verhindert. Dat heeft geleid tot een vergaande vorm van depolitisering;

Als gevolg van die depolitisering is er tevens sprake van ontdemocratisering.

Volgens de werkgroep ontbreek nut en noodzaak van de hoogwatergeul. de groep spreekt van een enorme verkwisting van geld van rond de 200 miljoen.

Een samenvatting staat op de website van de werkgroep.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer