'Grondgebondenheid heeft veel impact'

Driekwart van de melkveehouders krijgt te maken met de gevolgen van de regels rond grondgebondenheid, zoals het ministerie van Economische Zaken die vrijdag publiceerde. Dat verwacht DLV Advies.

%27Grondgebondenheid+heeft+veel+impact%27
© Jan van Liere

Melkveehouders die in 2015 meer koeien en/of minder grond hebben dan in 2014, moeten extra grond werven. Dat blijkt uit de rekenregels voor grondgebondenheid die staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken publiceerde.

Hoeveel extra grond er nodig is, hangt af van de intensiteit van het bedrijf en de groei in aantallen dieren. Bij minder dan 20 kilo fosfaatoverschot per hectare is geen extra grond nodig.

Maximaal 75 procent

Van 20 tot 50 kilo fosfaatoverschot mag maximaal 75 procent van de extra geproduceerde kilo's fosfaat worden verwerkt. Voor de overige 25 procent moet extra grond worden gegenereerd.

Bij een fosfaatoverschot van 50 kilo of meer mag maximaal 50 procent van de groei worden verwerkt. Voor de andere helft is extra grond nodig.

BEX-voordeel

Volgens schattingen op basis van klanten van DLV Advies hebben deze regels gevolgen voor driekwart van de melkveehouders. Zij moeten extra grond genereren en/of een hoger BEX-voordeel realiseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer