Politiek niet gerust op gevolgen melkveewet

Bij de politieke partijen leven nog veel vragen over de invulling van de melkveewet en de grondgebondenheid die is vastgelegd in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

Politiek+niet+gerust+op+gevolgen+melkveewet
© Marcel Bekken

Politieke partijen stelden deze week schriftelijke vragen aan staatssecretaris Sharon Dijksma over de melkveewet.
De partijen willen meer weten over het mogelijk versneld bereiken van het fosfaatplafond, de boeren die door de AMvB in de knel komen, het invullen van regionale kringlopen en weidegang.

Knelgevallen

VVD, CDA, CU en SGP hebben twijfels of de knelgevallenregeling wel recht doet aan de situatie waarin een groep melkveehouders terecht is gekomen. Zij willen mogelijk een bredere toepassing van de knelgevallenregeling.

Partijen als de PvdA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SPG en Partij voor de Dieren willen weten of door de AMvB het fosfaatplafond eerder in zicht komt. En wat de eventuele gevolgen daarvan zijn.

Het invullen van regionale kringlopen moet meer gestalte krijgen, vinden de partijen. En hoe denkt Dijksma dit te gaan doen? Is het mogelijk om regionale afzet mee te laten tellen als grondgebonden groei?

Weidegang

Dijksma heeft een doelstelling gezet van 80 procent weidegang in 2020. De VVD stelt dat met deze doelstelling het convenant weidegang moet worden opengebroken om nieuwe afspraken te maken. Ook zijn er partijen zoals de SP en GroenLinks die weidegang wettelijk willen vastleggen.

Dijksma zal binnenkort antwoord geven op de vragen van de Tweede Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer