FPG blij met versterking grondgebondenheid

Federatie Particulier Grondbezit (FPG) is positief over het versterken van het grondgebonden karakter van melkveebedrijven. 'Dijksma zet een belangrijke stap in de goede richting met de plannen die zij maandag presenteerde.'

FPG+blij+met+versterking+grondgebondenheid
© FPG

Met die woorden reageert FPG op de plannen van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) voor de melkveewet.

'Alleen veehouders met voldoende grond kunnen immers hun vee in de wei laten, voorzien in hun eigen ruwvoeder en de mest afzetten op het eigen bedrijf', geeft de federatie die particuliere grondeigenaren vertegenwoordigt aan.

Zorgen

FPG deelde de zorgen van de Tweede Kamer toen Dijksma vorig jaar haar ‘wetsvoorstel verantwoorde groei melkveehouderij’ naar de Tweede Kamer stuurde. 'Dat voorstel liet veel ruimte aan boeren om extra vee bij te kopen zonder meer grond te verwerven.'

De FPG vindt volledig grondloos groeien niet wenselijk vanuit het perspectief van een milieuvriendelijke landbouw en duurzaam bodembeheer.

Mestoverschot

Met de maandag gepresenteerde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) worden boeren met een substantieel mestoverschot op hun bedrijf verplicht om extra hectares bij te kopen wanneer zij willen uitbreiden.

Als het aan de FPG ligt groeit de melkveehouderij op den duur toe naar een volledig grondgebonden model. 'De staatssecretaris had wat ons betreft dus nog een stapje verder mogen gaan.'

Uitbreidingsplannen

De federatie zou graag zien dat de bewindsvrouw ook de grondgebondenheid van intensieve melkveehouderijen zonder uitbreidingsplannen stimuleert. 'Er zou dan wel voldoende aandacht moeten zijn voor een goede overgangsregeling voor deze bedrijven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer