%27Grondgebondenheid+snel+in+wet+vastleggen%27
Nieuws
© Eerste Kamer

'Grondgebondenheid snel in wet vastleggen'

De Eerste Kamer wil dat de grondgebondenheid van de melkveesector snel in de wet wordt vastgelegd.

SP, GroenLinks, PvdD en OSF vinden dat grondgebondenheid voor het einde van het jaar moet worden verankerd in de wet.

Nu is dat geregeld in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), maar dat vinden de partijen niet voldoende. De vier partijen hebben samen net genoeg stemmen om goedkeuring van de AMvB door de Eerste Kamer tegen te houden.

Toezegging

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) zegde gisteren in een debat met de Eerste Kamer toe de grondgebondenheid in de wet te willen opnemen. Met die toezegging wist zij de AMvB door de Eerste Kamer heen te loodsen.

Voor de melkveehouders verandert er niet eigenlijk niets. De grondgebondenheid die nu in de AMvB is geregeld, wordt dan wettelijk vastgelegd. De regelgeving verandert daarmee niet.

Best doen

De vier partijen in de Eerste willen dat Dijksma de wet met daarin de grondgebondenheid voor 1 september van dit jaar naar de Tweede Kamer stuurt. De staatssecretaris liet weten hiervoor haar best te willen doen, maar zei niet te kunnen beloven dat dit ook lukt.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer