Regeling knelgeval melkveewet breder

Politieke partijen vragen zich af of de knelgevallenregeling voor de melkveewet en bijbehorende AMvB wel toereikend zijn.

Regeling+knelgeval+melkveewet+breder
© janet beekman

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) gaf eerder aan dat voor bedrijven die al voor 7 november 2014 een financiële verplichting zijn aangegaan voor mestverwerking voor hun gehele fosfaatoverschot, een regeling kan worden getroffen.

Die bedrijven mogen dat overschot voor de duur van de daartoe afgesloten overeenkomst laten verwerken. De knelgevallenregeling richt zich alleen op bedrijven die hebben geïnvesteerd in mestverwerking.

Twijfels

VVD, CDA, ChristenUnie en SGP hebben twijfels of deze regeling wel recht doet aan de situatie waarin een groep melkveehouders terecht is gekomen. De partijen willen mogelijk een bredere toepassing van de knelgevallenregeling.

'De VVD wil van Dijksma weten of de huidige regeling wel afdoende is. Kunnen ondernemers, die menen een knelgeval te zijn, zich melden en is de staatssecretaris bereid om naar deze mogelijke situaties te kijken?' vraagt VVD-Kamerlid Helma Lodders.

Groei

Het CDA stelt dat de AMvB meer bedrijven in problemen kan brengen. 'Er zijn bedrijven die hebben geïnvesteerd in groei.'

Daarbij zijn de ondernemers er volgens de partij van uitgegaan dat zij later aan zouden kunnen sluiten bij lopende mestverwerkingsinitiatieven. 'Of invulling zouden kunnen geven aan verwerking door middel van bijvoorbeeld een vervangende verwerkingsovereenkomst.'

Grond

De SGP stelt dat een groep melkveehouders door de regelgeving voor forse grondverwervingsopgave staat terwijl dat voor hen onbetaalbaar en onhaalbaar is en onvoorzienbaar was. SGP wil een aparte knelgevallenregeling voor deze groep.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer