%27Ruimte+melkvee+met+bex%27
Nieuws
©

'Ruimte melkvee met bex'

Met een instrument als de bedrijfsspecifieke excretie (bex) is mogelijk ook binnen de AMvB Grondgebonden melkveehouderij te groeien. Een aantal deelnemers van Koeien en Kansen rekenden de gevolgen van deze AMvB uit voor hun bedrijf.

Zij gingen aan de slag met de cijfers van 2014. De forfaitaire excretie van dat jaar vormt de basis voor eventuele groei binnen de AMvB. In datzelfde jaar wisten ze middels bex lager uit te komen dan de forfaitaire excretie.

Hierdoor kunnen ze het verschil tussen de bex en de forfaitaire norm aanvullen met koeien. Zo kunnen op de Koeien & Kansen-bedrijvengemiddeld 25 koeien, inclusief jongvee, extra worden gehouden, een toename van 19 procent.

Behoorlijke groei

Deze bedrijven molken in 2014 gemiddeld 134 koeien, met 6,6 stuks jongvee per 10 koeien. Een van de bedrijven kan uit dit BEX-voordeel zelfs met 70 koeien groeien.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  7° / -3°
  10 %
Meer weer