VNV%3A+Nederlandse+vleeswaren+gezond
Nieuws
© Zwanenberg

VNV: Nederlandse vleeswaren gezond

Nederlandse vleeswaren zijn gezond, stelt de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV). Ze bevatten veel belangrijke voedingsstoffen als eiwitten, vitaminen en ijzer.

De vereniging verwerpt de indeling van vleeswaren in categorie 1 door het Internationale Instituut voor Kankeronderzoek (IARC).

Het risico op kanker is complex en niet afhankelijk van een enkel attribuut. Het is afhankelijk van veel meer factoren als leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl, stellen de vleeswarenproducenten.

Omgevingsfactoren

Het is volgens de VNV niet een individuele groep van producten die het risico voor de volksgezondheid bepaalt, maar het dieet in z'n geheel, samen met andere omgevingsfactoren.

Het IARC-onderzoek kwalificeert het gevaar op kanker op basis van onderzoekresultaten uit de hele wereld.

Enkel bepaalde stoffen

Hierbij is uitsluitend gekeken naar het gevaar van bepaalde stoffen in vleeswaren bij een overmatige consumptie, stelt de vereniging. Er is echter geen inschatting gemaakt van het echte risico voor consumenten.

Dat betekent dat er geen rekening is gehouden met de feitelijke blootstelling in relatie met het potentieel om kanker te veroorzaken.

Overmatig gebruik

Zo is in het rapport sprake van overmatig gebruik van vleeswaren, wat neerkomt op meer dan 50 gram per dag, terwijl Nederlanders gemiddeld 20 gram vleeswaren per dag eten.

IARC kwalificeert ook buitenlucht, drinkwater en zon in categorie 1. Het risico hiervan voor de volksgezondheid wordt daarbij ook beperkt bij een gematigde blootstelling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer