WHO%3A+bewerkt+vlees+kankerverwekkend
Nieuws
© Pixabay

WHO: bewerkt vlees kankerverwekkend

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dat bewerkt vlees zoals hamburgers, bacon en worsten op de lijst met kankerveroorzakende producten komt.

Dat meldt Daily Mail op haar website. De Engelse krant heeft documenten van de WHO kunnen inzien.

Dit zou betekenen dat het eten van gerookte bacon, burgers en worsten net zo'n groot risico op kanker met zich meebrengt als asbest, alcohol, sigaretten en arsenicum. Deze producten staan al op de lijst van kankerverwekkende producten en stoffen.

Ook rood vlees zou op de lijst komen. Dit zou wel een categorie lager geplaatst worden als iets minder kankerverwekkend.

Darmkanker

Er wordt een relatie gelegd tussen vlees en darmkanker. Geschat wordt dat de helft van de gevallen kunnen worden voorkomen door een gezondere levenswijze.

Een mogelijke oorzaak is het heemijzer. Deze stof, die vlees zijn rode kleur geeft, kan volgens de WHO de darmwand beschadigen.

Bewerkt vlees is vlees dat is geconserveerd door het te roken, te drogen, te zouten of er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Het gaat om onder meer salami, ham, bacon, hamburgers, gehakt en rookworst.

Weer

  • Dinsdag
    22° / 7°
    10 %
  • Woensdag
    21° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    21° / 7°
    10 %
Meer weer