'Kans op kanker door bewerkt en rood vlees'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) merkt bewerkt vlees aan als kankerverwekkend voor de mens. Daarmee bevestigt de WHO eerdere conclusies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dat bewerkt vlees en rood vlees risicofactoren vormen.

%27Kans+op+kanker+door+bewerkt+en+rood+vlees%27
© WRCF

De WHO maakte maandag de resultaten bekend van een grondige evaluatie van het bewijs voor een verband tussen bewerkt vlees, rood vlees en kanker.

Bewerkt vlees wordt door de WHO aangemerkt als kankerverwekkend en rood vlees als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens.

Voeding

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vindt het een goede zaak dat ook de Wereldgezondheidsorganisatie aandacht geeft aan de rol van voeding bij het ontstaan van kanker. 'Een belangrijk onderzoeksgebied waar we ons al jaren voor inzetten.'

Uit de wetenschappelijke rapporten van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit 2007 en 2011 bleek er al sterk bewijs te zijn dat het eten van te veel rood vlees en bewerkt vlees invloed heeft op het risico op darmkanker.

'Ons advies voor de preventie van kanker is om niet meer dan 500 gram (gewicht na bereiding) rood vlees per week en liever geen bewerkt vlees te eten', geeft directeur Nadia Ameyah van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds aan.

Rood vlees

Consumenten hoeven volgens Ameyah rood vlees niet helemaal te laten staan. 'Het bevat ook gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en zink.'

Waar het in haar ogen om gaat is om een gezond en gevarieerd voedingspatroon te hebben. 'Dat moet zijn gebaseerd op voornamelijk plantaardige voeding aangevuld met kleine hoeveelheden dierlijke voeding zoals vis, gevogelte en rood vlees.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer