Mansveld: nog geen oordeel over glyfosaat

In een brief aan de Tweede Kamer meldt staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu dat ze nog geen oordeel kan geven over het bericht dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is.

Mansveld%3A+nog+geen+oordeel+over+glyfosaat
© I en M

Zij reageert daarmee op een artikel van het International Agency for Research on Cancer (IARC) in een wetenschappelijk tijdschrift.

Het signaal sterkt de bewindsvrouw wel in haar ambitie om onnodig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw een halt toe te roepen. Zij heeft daarvoor al diverse maatregelen afgekondigd.

Gebruiksverbod

Voor glyfosaat geldt vanaf begin 2016 op enkele uitzonderingen na een gebruiksverbod op verhardingen. Voor overige toepassingen stelt Mansveld een gebruiksverbod in vanaf november 2017.

Voor toepassingen in de landbouw is volgens Mansveld nog geen sprake van het intrekken van toelatingen. Ingrijpen door het Ctgb op bestaande toelatingen is alleen mogelijk als daarvoor wetenschappelijk bewijs is.

Officiële publicatie

Voor een uiteindelijk oordeel van het Ctgb en het RIVM over de effecten van glyfosaat op de volksgezondheid is het wachten op de officiële publicatie van het IARC. Hierin moet de studie beschreven staan die aantoont dat het herbicide kankerverwekkend is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer