Twijfel over glyfosaatoordeel IARC

Het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) vindt dat er onvoldoende bewijzen zijn om glyfosaat aan te merken als kankerverwekkend.

Twijfel+over+glyfosaatoordeel+IARC
© BfR

Volgens het BfR blijkt juist uit een beoordeling van Joint Meeting on Pesticides Residues (JMPR) dat glyfosaat niet kankerverwekkend is. JMPR is een internationaal samenwerkingsorgaan tussen instituten die zich bezighouden met de volksgezondheid..

Beperkt bewijs

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) berichtte eerder deze week dat het herbicide glyfosaat aangemerkt wordt als waarschijnlijk kankerverwekkend. Er zou beperkt bewijs zijn voor het veroorzaken van non-Hodgkinlymfoom bij mensen.

Het IARC en JMPR baseren hun conclusies op dezelfde studies, meldt BfR in een bericht op de eigen website. Het is volgens het instituut niet ongebruikelijk dat verschillende organisaties dezelfde onderzoeksresultaten anders interpreteren.

Geen bevestiging

Het Duitse instituut wijst erop dat het bewijs van het IARC dun is en slechts gebaseerd op een enkele studie. In veel andere studies is er geen bevestiging van het eventueel kankerverwekkend zijn van glyfosaat, aldus BfR.

Voorlopig wacht het BfR nog op een aanvullende verklaring van het IARC met uitleg over het classificeren van glyfosaat als kankerverwekkend.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer