LTO+en+NZO%3A+vrije+Europese+zuivelmarkt
Nieuws
© Dupont

LTO en NZO: vrije Europese zuivelmarkt

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en LTO Nederland roepen de Europese Commissie en de Nederlandse regering op om het vrije handelsverkeer op de Europese interne markt te garanderen.

Aanleiding voor dit verzoek is de oproep van de Franse Fédération Nationale des Coopératives Laitières (FNCL) om per 1 augustus 2015 in Frankrijk geen import zuivelproducten meer toe te staan.

De bond van zuivelcoöperaties wil dat Franse winkelketens enkel Franse zuivelproducten verkopen.

Vrij verkeer

'Een van de pijlers onder de Europese Unie is vrij verkeer van goederen. De oproep van FNCL botst met dat principe', zegt LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat.

'Deze strategie is ook volstrekt geen oplossing voor de marktomstandigheden in de zuivel waar Franse boeren al weken tegen ageren. Alle veehouders in de unie hebben last van de huidige marktomstandigheden.'

Exportafhankelijk

De Franse melkveehouders zijn net zo afhankelijk van de Europese markt en exportmarkten als die uit andere landen, stelt Maat.

'We moeten het vrij handelsverkeer blijven respecteren en waarborgen in het belang van alle melkveehouders en zuivelverwerkers.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer