Ander+voedingspatroon+verlaagt+milieudruk
© Nieuwe Oogst

Ander voedingspatroon verlaagt milieudruk

Kleine veranderingen in ons voedingspatroon kunnen een forse verlaging van de milieudruk opleveren. Deze conclusie werd getrokken tijdens het Zuivelsymposium in Den Haag over Sustainable Diets.

De groeiende vraag naar goede voeding in de wereld biedt Nederlandse zuivelbedrijven grote kansen. Cees ’t Hart, voorzitter van de Nederlandse Zuivel Organisatie: ‘De vooruitzichten voor de Nederlandse zuivelsector zijn zeer positief'.

'Tegelijkertijd staan we voor de uitdaging om de druk op het milieu te verlagen en gezondheidsproblemen door verkeerde gewoonten tegen te gaan.'

Leiddraad

Het Sustainable Diets Concept van voedsel- en landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties biedt volgens 't Hart bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie een belangrijke leidraad om dat te bereiken.

FAO omschrijft een Sustainable Diet als een voedingspatroon met een lage milieudruk dat bijdraagt aan de voedselzekerheid en aan een gezond leven voor huidige en toekomstige generaties.

Janice Albert, Nutrition Officer bij de FAO, ziet daarbij een belangrijke rol voor zuivel: ‘Zuivel is rijk aan eiwit, vet, mineralen, vitaminen en koolhydraten. Melk en zuivelproducten kunnen van levensbelang zijn in een voedingspatroon waarin diversiteit ontbreekt’.

Kaasschaaf

Hans Blonk van Blonk Consultants ontwikkelt modellen die inzicht geven in hoe keuzes voor voeding van invloed zijn op de milieudruk. Tegelijkertijd laten deze modellen zien hoe de druk op het milieu kan worden verlaagd binnen de nutritionele behoefte van de mens.

‘Ons onderzoek laat zien dat kleine aanpassingen in ons huidige menu - de kaasschaafmethode - al een forse verlaging van de milieudruk opleveren', geeft hij aan. 'In tegenstelling tot de heersende opinie blijft zuivel een belangrijke bijdrage leveren in een voedingspatroon met een lagere milieudruk.’

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer