Kwatrijn%3A+stal+met+plussen+%28video%29
Nieuws
© Pieter STokkermans

Kwatrijn: stal met plussen (video)

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) opent woensdag de nieuwe Kwatrijnstal van Sjaak en Suzanne Sprangers in Kaatsheuvel. De stal heeft letterlijk en figuurlijk een open karakter. Zijmuren ontbreken, waardoor iedereen de koeien goed kan zien. Er vindt morgen een open dag plaats.

'Iedereen mag zien wat ik doe', vertelde Sjaak Sprangers op de vraag of delen van het gebouw voor de open dag moeten worden afgesloten. De melkveehouder is een groot voorstander van transparantie. Dat komt in zijn stal dan ook tot uiting.

Terwijl veel collega's met bijvoorbeeld windbreekgaas en lage muurtjes de zijkanten van de stallen nog deels beschutten, houdt Sprangers de zijkanten open.

Sterke koeien

'Ik heb sterke koeien, die veel buiten lopen. Ze zijn wel wat gewend. Ook kan een koe beter tegen kou dan tegen hitte. Het drinkwatersysteem blijft zelfs tot min 25 graden functioneren. Zo koud is het hier zelden.'

Ook op andere manieren wordt aan de omgeving gedacht. De voorkant van de stal is voorzien van een bakstenenprofiel. Ook is de stal zo aangelegd, dat de zonnepanelen op het dak energie leveren voor het bedrijf, maar ook voor twintig gezinnen in de omgeving.

Stroboxen en vaste mest

De stal heeft verder een stroverdeelsysteem, waardoor het stro voor in de ligboxen komt. 'Koeien liggen nergens liever in dan in stro', is de overtuiging van Sprangers.

Een bijkomend voordeel van dit systeem is dat het vaste mest oplevert. Dat wordt met een robotschuif weggeschoven.

Ammoniakuitstoot

Deze schuif, een innovatie op het bedrijf, borstelt ook de sleuven voor de urine-afvoer schoon, zodat alle urine snel in een aparte put verdwijnt. Dat beperkt de ammoniakuitstoot.

Volgens adviseur Henk Antonissen van Antonissen Agro Advies blijkt uit onderzoek dat de koeien met dit systeem een jaar langer mee kunnen gaan: 'Het is goed voor de uiergezondheid, de weerstand en de klauwgezondheid.'

Open dag

Familie Sprangers houdt donderdag 28 mei van 11 tot 16 uur open dag. Adres: Plantloonseweg in Kaatsheuvel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer