Zuid%2DHolland+houdt+vast+aan+eisen+intensief
Nieuws
© Cees van 't Wout

Zuid-Holland houdt vast aan eisen intensief

Provincie Zuid-Holland houdt vast aan haar extra eisen op duurzaamheid en dierenwelzijn als intensieve veehouderijen willen uitbreiden of verplaatsen.

Dat stelde gedeputeerde Han Weber woensdag tijdens de commissievergadering Groen en Water. Hij reageerde hiermee op de uitspraak van de Raad van State die extra dierenwelzijneisen in Noord-Brabant verbiedt. Weber verwacht dat met deze uitspraak de extra eisen die Zuid-Holland stelt geen stand zullen houden.

De gedeputeerde zei 'onaangenaam verrast' te zijn. 'Ik baal stevig van deze uitspraak.' Hij wil nu met andere provincie kijken wat de mogelijkheden zijn om dit te repareren.

'We willen vasthouden aan de koppeling van groei van de intensieve veehouderij met duurzaamheid en dierenwelzijn.'

Experiment

Zijn hoop is gevestigd op het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat aan een tussenoplossing werkt. Die houdt in dat de Brabantse eisen een 'innovatief experiment' vormen. Dat zou ook voor Zuid-Holland moeten gaan gelden. Weber kreeg hiervoor steun van de Statenleden.

De gedeputeerde kon echter niet aangeven hoeveel tijd de reparatie gaat kosten. 'We moeten dit wel op een of andere manier geregeld krijgen.'

Afspraken

Voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland hoopt dat de afspraken gestand blijven. 'Daar houden we aan vast. Anders kan het best wel eens zo zijn dat Zuid-Holland terugvalt op het oude beleid en alles weer op slot gaat.'

LTO Noord wist vorig jaar na en succesvolle lobby openingen te creëren voor de intensieve veehouderij om toch uit te kunnen breiden of op een andere locatie een bedrijf voort te zetten. Dit is verwoord in de Zuid-Hollandse verordening Ruimte. Verhorst: 'Ik hoop dat de openingen blijven die er nu zijn.'

Voorwaarden

Eén van de voorwaarden van de extra eisen die de provincie stelt is dat een intensieve veehouderij zijn bedrijfsvoering bij uitbreiding of op de nieuwe locatie gedurende tenminste vijf jaar baseert op een certificaat voor duurzaamheid en dierenwelzijn.

Die certificaten zijn Milieukeur van Stichting Milieukeur (SMK), de Maatlaat Duurzame Veehouderij van Stichting Milieukeur (MDV) of de certificaten voor biologische productie. De provincie heeft deze eisen vorig jaar december vastgesteld.

De Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders (NVV) Regio West heeft inmiddels wel bezwaar gemaakt tegen deze beleidswijziging. De NVV vindt dat dit besluit geen ruimte laat voor enige keuze voor de veehouderijen. De hoorzitting hierover is eind maart.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer