Opmerkingen commissie over vergroening

De Europese Commissie (EC) verleent goedkeuring aan een drietal vergroeningscertificaten maar heeft daarbij nog wel een aantal opmerkingen.

Opmerkingen+commissie+over+vergroening
© Nieuwe Oogst

Van de goedgekeurde vergroeningscertificaten zijn die van Veldleeuwerik en het akkerstrokenpakket inclusief vogelakker deze week opgenomen in de Staatscourant.

Stichting Milieukeur (SMK) heeft aangegeven het goedgekeurde biodiversiteitspluslabel dit jaar nog niet open te stellen voor het voldoen aan de vergroeningseisen. Dat heeft onder meer te maken met de organisatie van controle, toezicht en betaling.

Graan niet voor productie

Voor wat betreft het akkerstrokenpakket wil de EC graag bevestigt zien dat de graan die gebruikt wordt in de zaaimengsels voor akkerranden niet gebruikt wordt voor productie. Sharon Dijksma meldt aan de commissie dat zij hierop zal toezien.

De bewindsvrouw schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken met betrekking tot de invulling van het GLB in 2015.

Teeltperiode

Voor wat betreft het certificaat van de Stichting Veldleeuwerik vindt de EC dat ook hier voor vanggewassen een minimale teeltperiode van 10 weken zou moeten gelden en niet 8 weken zoals Veldleeuwerik voorstelt.

Verder is de commissie van mening dat sojabonen binnen dit certificaat niet mee mogen tellen voor vergroening. Dit omdat het gewas niet is opgenomen op de Nederlandse lijst.

Niet opleggen

Dijksma zegt echter vast te houden aan de voorwaarden van Veldleeuwerik. Zij vindt dat de EC niet kan opleggen dat lidstaten zich in duurzaamheidscertificaten moeten houden aan de aanvullende nationale voorwaarden voor vergroening.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer