ZH%3A+Buijtenland+volgens+%27Plan+Veerman%27
Nieuws
© Mike Schellart

ZH: Buijtenland volgens 'Plan Veerman'

Provincie Zuid-Holland gaat de aanleg van de 600 hectare natuur- en recreatie voor het Buijtenland van Rhoon 'binnen de oplossingsrichting van het Plan Veerman'.

Dat schrijft het nieuwe college van VVD, D66, CDA en SP in zijn programma 'Slimmer, schoner en sterker', dat vrijdagmiddag is gepresenteerd. De coalitie spreekt in het akkoord nu over het 'Plan Veerman', terwijl dit een advies was.

Eisen

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) gaf eerder al aan dat het advies van oud-landbouwminister Cees Veerman voldoet aan de eisen van de Planologische Kernbeslissing (PKB). Het nog beschikbare budget van 117,5 miljoen euro is voldoende om de klus uit te voeren, stelt zij.

Het is nu aan provincie Zuid-Holland om het 600 hectare grote Buijtenland 'met de partijen in en om het gebied, waaronder de initiatiefnemers van het alternatieve boerenplan van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, in gang te zetten', schreef Dijksma. Zij moeten een gebiedscoöperatie vormen, die de natuur en recreatie gaat invullen.

Burgerinitiatief

De aanleg van het Buijtenland van Rhoon gaat niet niet zonder slag of stoot. Boeren en burgers op Midden-IJsselmonde willen graag de polders onder de rook van Rotterdam behouden. Ze hebben de afgelopen jaren diverse acties gevoerd.

Onlang verklaarde een Tweede Kamercommissie het burgerinitiatief van de Polderkinderen tegen de aanleg van het natuurproject 'niet ontvankelijk'. Wel mogen boerendochters en initiatiefnemers op 18 juni nog hun verhaal doen in de Tweede Kamer.

Die nam eerder wel een motie aan om het Buijtenland van Rhoon 'creatief' in te vullen. Dijksma heeft beloofd die uit te voeren. 'Ik zal de motie in overleg met de provincie uitvoeren en de voortgang bewaken.'

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  90 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer