ZH%3A+ruimte+voor+duurzaam+en+diervriendelijk
Nieuws
© Zuid-Holland

ZH: ruimte voor duurzaam en diervriendelijk

Provincie Zuid-Holland gaat ruimte geven aan een internationaal concurrerende, duurzame en diervriendelijke landbouwsector. Dat schrijven VVD, D66, CDA en SP in het kersverse coalitieakkoord 'Slimmer, schoner en sterker'.


Het akkoord is vrijdagmiddag gepresenteerd. Ook zijn de gedeputeerden gepresenteerd. Han Weber (D66) blijft op landbouw, energie, natuur & recreatie.

De VVD levert als enige partij twee gedeputeerden: Rogier van der Sande op financiën, personeel en organisatie en bestuur en Floor Vermeulen (VVD) op infrastructuur. Adri Bom-Lemstra (CDA) krijgt de portefeuille ruimtelijke ordening en economie & innovatie. Rik Janssen (SP) heeft milieu, water en cultureel erfgoed in beheer.

Eisen duurzaamheid

Intensieve veehouders die extra investeren in duurzaamheid en dierenwelzijn krijgen extra ruimte. De provincie wil hier met de sector en gemeenten afspraken over maken. Ook gaat Zuid-Holland met het Rijk in gesprek over wat de mogelijkheden zijn om eisen te stellen aan duurzaamheid.

'Mochten deze resultaten onvoldoende resultaat opleveren, dan houden wij vast aan de oude beleidslijn dat de intensieve veehouderij niet mag groeien in Zuid-Holland', aldus de coalitie.

Bouwblokken

De provincie handhaaft haar beleid dat bouwblokken voor de melkveebedrijven niet groter mogen zijn dan 2 hectare.

Een uitzondering maakt de provincie voor de akkerbouw als bedrijven worden samengevoegd om de bedrijfsvoering duurzamer en efficiënter in te richten. Voorwaarde is dat het netto bouwblok niet groter wordt dan de twee samengevoegde blokken.

Weer

 • Donderdag
  16° / 14°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 8°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer