Coalitie+NH+biedt+landbouw+ruimte
Nieuws
© Provincie Noord-Holland

Coalitie NH biedt landbouw ruimte

Met de titel 'Ruimte voor groei' hebben de VVD, D66, CDA en PvdA een coalitieakkoord in Noord-Holland bereikt. Ook de land- en tuinbouw krijgt meer ruimte.

Het onderscheid tussen grootschalige en gecombineerde landbouw gaat het nieuwe provinciebestuur opnieuw onder de loep nemen. Dat betekent dat ook grootschalige landbouw onder de lijn Hoorn-Alkmaar, in Laag Holland, mogelijk wordt.

'In de sector vindt een flinke schaalvergroting plaats. Dat is een landelijke trend waar we niet omheen kunnen', gaf Geldhof vanmiddag tijdens een persconferentie aan. 'De beperking in hectares sluit niet aan op die ontwikkeling.'

Tweede bedrijfswoning

Het nieuwe college staat ook een tweede bedrijfswoning toe op boerenerven, als blijkt dat dit nodig is voor de bedrijfsvoering.

Ook komt er meer ruimte voor de glastuinders. Zij mogen naast hun gangbare teelt nevenactiviteiten ontwikkelen. Daarbij is het beleid van Greenport Aalsmeer leidend.

Zonne-akkers

De provincie wil verder meer zonne-akkers aanleggen, ook buiten de bebouwde kom. Geldhof hamert er wel op dat daarvoor geen goede landbouwgronden worden geofferd.

'Het wordt maatwerk. We doen het daar waar het kan, denk daarbij aan braakliggende bedrijventerreinen. De productie van voedsel gaat voor het benutten van de landbouwgronden voor zonne-energie.'

Vaarboeren

Voor de vaarboeren komt er een provinciale vergoedingsregeling, nu de Europese subsidie verdwijnt. 'We willen voorkomen dat vervuiling optreedt door bijvoorbeeld allerlei bruggetjes', zegt Jaap Bond, die namens het CDA de coalitie-onderhandelingen voerde.

Weer

 • Donderdag
  16° / 14°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 8°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer