Dijksma legt actieplan PvdD naast zich neer

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) gaat de toelating van enkele gewasbeschermingsmiddelen die ter discussie staan niet verder beperken.

Dijksma+legt+actieplan+PvdD+naast+zich+neer
© Nieuwe Oogst

Zij schrijft dit aan de Tweede Kamer in een reactie op het actieplan van Partij voor de Dieren.

In het actieplan roept de PvdD de staatssecretaris op om de moties van de Tweede Kamer uit te voeren en het gebruik van met name neonicotinoïden, triazolen, metam-natrium en glyfosaat te verbieden of in elk geval flink in te perken.

Neonicotinoïden

Over neonicotinoïden meldt Dijksma dat na de herbeoordeling door Ctgb er geen nieuwe wetenschappelijke informatie is over ongewenste effecten om de toelating aan te passen.

Triazolen

Voor triazolen mist volgens de bewindsvrouw de wetenschappelijke onderbouwing van de relatie tussen het gebruik en het ontstaan van resistente schimmelstammen die een bedreiging zijn voor de volksgezondheid. RIVM en Ctgb zijn wel bezig met een risico-inschatting.

Veilig gebruik

Dijksma gaat er verder vanuit dat de met de risico-beperkende maatregelen voor metam-natrium veilig gebruik mogelijk is.

Voor glyfosaat wordt de motie voor wat betreft het verkoopverbod aan particulieren wel uitgevoerd.

Aan het slot van haar brief geeft de staatssecretaris aan dat ze waar noodzakelijk, zal ingrijpen in bestaande toelatingen en dat ze zich daarbij houdt aan de richtlijnen in de Europese Unie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer