GS tegen jachtverbod stiltegebied

Het Noord-Hollandse provinciebestuur is tegen een jachtverbod in de 31 stiltegebieden in de provincie. Dat hebben Gedeputeerde Staten (GS) in een brief aan de commissie Ruimte en Milieu van Provinciale Staten laten weten.

GS+tegen+jachtverbod+stiltegebied
© Twan Wiermans

Een voorstel van de Partij voor de Dieren om de 'plezierjacht' met geweer in de 31 Noord-Hollandse stiltegebieden te verbieden, kan rekenen op de steun van PvdA,SP, GroenLinks en D66.

Volgen het provinciebestuur heeft een verbod 'zeer grote gevolgen voor beheer en schadebestrijding'. Veel jachtaktehouders zullen hun akte kwijtraken als het voorstel wordt aangenomen.

Jachtakte

Als jagen in stiltegebieden wordt verboden, beschikken veel aktehouders namelijk niet meer over een benodigd bejaagbaar veld van voldoende omvang (40 hectare) en verliezen zodoende hun akte.

Ook wijst Gedeputeerde Staten dat het voorstel voor minder draagvlak voor het ganzenbeheer zorgt, waardoor de uitvoering van het provinciaal ganzenakkoord onder druk komt te staan. Hierdoor zal volgens het Noord-Hollandse college dat de uitvoering van maatregelen stil komen te staan. Hierdoor loopt de populatie ganzen en de schade nog verder op.

Argumenten

Verder stelt het Noord-Hollandse provinciebestuur dat vrijwel de gehele jacht in de provincie onmogelijk maakt vanwege een 'oneigenlijk gebruik van het juridisch instrumentarium' is. Andere argumenten tegen het voorstel zijn volgens GS de onrechtvaardige inbreuk op eigendomsrecht of huurrechten en de extra administratieve druk.

'De Flora- en faunawet waarborgt volgens ons in voldoende mate een balans tussen maatschappelijke belangen, de instandhouding van populaties diersoorten en zorg voor het individuele dier', aldus het provinciebestuur. 'Ons college adviseert om die reden negatief over dit initiatiefvoorstel.'

De Statencommissie ontving ruim twintig reacties op het voorstel, onder meer LTO Noord, de Faunabeheereenheid Noord-Holland, de Agrarische Jongeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer