Anv+Hollands+Noorden%3A+behoud+vossenjacht
Nieuws
© Twan Wiermans

Anv Hollands Noorden: behoud vossenjacht

De kersverse agrarische natuurvereniging (anv) Hollands Noorden heeft zich ook stevig uitgesproken tegen het voorstel van de Partij voor de Dieren om een jachtverbod in de 31 stiltegebieden in Noord-Holland in te stellen.

Hollands Noorden is de officiële naam van het collectief dat de agrarische natuurverenigingen boven de lijn Alkmaar-Hoorn, exclusief Texel, West-Friesland, De Frisse Wind (Noordkop en deel Noord-Kennemerland) en De Rotgans (Wieringen en omgeving), omvat.

In een brief aan de politieke partijen in de provincie Staten van Noord-Holland geven zij aan dat het van groot belang is om de populatie vossen goed te beheren. 'De jacht op de vos is absoluut noodzakelijk ', zegt gebiedscoördinator Reindert Kuiper.

Weidevogels

'Er zijn al gebieden war de vos zo enorm huishoudt dat weidevogelbeheer geen zin heeft', motiveert Kuiper. 'En als de vos langer kan blijven zitten, zullen de weidevogels helemaal niet meer terugkeren.'

'Alle nesten van grutto, tureluur, kievit, scholekster en andere soorten kunnen in een paar dagen tijd worden vernietigd door vossen die eropuit trekken', stelt hij. 'Preventief jagen op vossen is noodzaak. Het weidevogelbeleid wordt met het aannemen van uw motie tegengewerkt.'

Vrijwilligers

Hollands Noorden telt zo'n 210 boeren en tuinders die aan weidevogel- en akkerrandenbeheer doen. De anv trekt samen op met de Vrijwillige weidevogelbeschermingsgroepen Obdam/Hensbroek, Noorderkoggenland en IVN Hoorn die zo'n tweehonderd vrijwilligers vertegenwoordigen. Ook zij hebben de brief ondertekend.

De nieuwe anv richt zich vooral op weidevogelbeheer en de bescherming van akkervogels in opdracht van provincie Noord-Holland. Zij stelt hiervoor jaarlijks ruim een miljoen euro ter beschikking.

Tegen

Vorige week keerden ook veel Noord-Hollandse gemeenten en politieke partijen zich tegen het voorstel van de Partij voor de Dieren om de jacht in de 31 stiltegebieden te verbieden.

Ook veel boeren, LTO Noord en de Faunabeheereenheid (FBE) Noord-Holland hebben zich fel tegen het voorstel gekant.

Wandelgangen

De Partij voor de Dieren kon vooralsnog rekenen op steun van GroenLinks, PvdA en D66, goed voor een meerderheid in de Staten. Maar in de wandelgangen van het provinciehuis gaan geruchten dat PvdA en D66 hun standpunt wijzigen.

Zij uitten tijdens de behandeling van het voorstel in de commissie Ruimte & Milieu al hun twijfels.

Weer

 • Zaterdag
  1° / -2°
  50 %
 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
Meer weer