Steun+voor+jachtverbod+brokkelt+af
Nieuws
© Twan Wiermans

Steun voor jachtverbod brokkelt af

Het voorstel voor een jachtverbod in de 31 Noord-Hollandse stiltegebieden van de Partij voor de Dieren kan niet meer rekenen op een meerderheid in de Staten. De PvdA stemt niet in met het voorstel.

'De afgelopen weken is duidelijk geworden dat de negatieve effecten van het voorgestelde jachtverbod mogelijk onwenselijk groot zijn. Hoewel het belang van stiltegebieden voor ons niet ter discussie staat, mist de PvdA een zorgvuldige belangenafweging', schrijft Statenlid Nico Papineau Salm op de site van de PvdA.

'Bovendien is er een nieuwe Natuurbeschermingswet in de maak die de provincie veel meer bevoegdheden geeft op het gebied van de jacht. Wat de PvdA betreft genoeg aanleiding om het voorstel voorlopig even te parkeren.'

Het voorstel om het 'jagen met geweer' kon aanvankelijk rekenen op steun van PvdA, D66, SP en Groenlinks, goed meer een meerderheid in de Staten. Het voorstel staat voor de Statenvergadering van maandag 2 maart op de agenda.

IJskast

De PvdA zet het jachtverbod 'voorlopig in de ijskast'. Zij wil nu eerst de nieuwe Wet natuurbescherming afwachten waar de Tweede Kamer nog een besluit over moet nemen.

Als deze wet wordt aangenomen, wordt de provincie verantwoordelijk voor alle natuurbescherming binnen haar grenzen en daarmee ruimte krijgt om zaken op het gebied van de jacht te regelen', aldus Papineau Salm.

'Het lijkt de PvdA verstandig om deze wet af te wachten en dan te bekijken hoe we de jacht in Noord-Holland zo kunnen regelen dat noch de jagers, noch de agrariërs, noch de stiltegebieden daar de dupe van worden.'

Twijfels

Tijdens een stevig debat tijdens de commissie Ruimte & Milieu op 19 februari uitten PvdA en D66 al hun twijfels bij de houdbaarheid van het voorstel.

Ook LTO Noord, Faunabeheereenheid Noord-Holland, agrarische natuurvereniging Hollands Noorden en veel gemeentelijke partijen en besturen uitten de afgelopen weken forse kritiek op het plan. Zij vrezen een enorme toename van wildschade aan gewassen met grote financiële gevolgen voor de provincie.

Ook is het voorstel juridisch niet houdbaar, zo maakte gedeputeerde Jaap Bond tijdens de commissievergadering duidelijk. Hij vreest bovendien dat beheer in Noord-Holland helemaal niet meer mogelijk is, omdat jagers door het voorstel hun jachtakte verliezen.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer