PvdD: muizen op natuurlijke wijze aanpakken

De overlast van muizen in de Alblasserwaard moet zo veel mogelijk op een natuurlijke wijze worden bestreden. Dat stelt de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland.

PvdD%3A+muizen+op+natuurlijke+wijze+aanpakken
© Grondig.com

De PvdD wil bijvoorbeeld dat provincie Zuid-Holland geen ontheffingen verleend om op vossen te jagen. Die eten eten namelijk elk zo'n zes muizen per dag. Dat stelt de fractie voor in vragen aan Gedeputeerde Staten.

Niet alleen in Friesland, maar ook in de Zuid-Hollandse Alblasserwaard is sprake van muizenoverlast. Ook in andere delen van West-Nederland hebben boeren extreem veel last van muizen, vooral in Zuidwest-Utrecht en Eemland.

Onderzoek

Partij voor de Dieren Zuid-Holland verwijst naar een onderzoek van Alterra van tien jaar geleden. Daaruit blijkt dat aanpak van veldmuizen tijdens een piekjaar geen zin heeft. Wel kunnen aanpassing van de grondwaterstand, graslandbeheer, veedichtheid, landschapsinrichting en de natuurlijke vijanden, zoals de vos, een veldmuizenexplosie voorkomen.

De partij vindt dat de muizen niet moeten worden verdronken of vergast vanwege het enorme dierenleed die dat zou veroorzaken.

Demonstratie

Vrijdag demonstreerde het Montfoortse bedrijf Ruvoma voor honderden belangstellende boeren een nieuwe methode om muizen te bestrijden.

Het land wordt eerst afgedekt met een zeil en daarna wordt er kooldioxide in de grond geïnjecteerd. Hierdoor raken de muizen direct bewusteloos. Bedenker Peter Verhart vindt de methode juist een humane manier om van de muizenplaag af te komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer