Gedeputeerde Bond: beheer nu goed regelen

Het faunabeheer in Noord-Holland moet goed geregeld zijn als de nieuwe landelijke Natuurwet er komt. Dat stelt gedeputeerde Jaap Bond nu het voorstel voor jachtverbod in de 39 stiltegebieden van tafel is.

Gedeputeerde+Bond%3A+beheer+nu+goed+regelen
© Provincie Noord-Holland

Een ruime meerderheid van Provinciale Staten van Noord-Holland stemde maandag tegen het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om de jacht in de stiltegebieden te verbieden.

Aanvankelijk tekende zich een krappe meerderheid af van PvdD, PvdA, D66 en SP. Maar D66 en PvdA haalden bakzeil en stemden uiteindelijk tegen.

Consequenties

Gedeputeerde Bond (CDA) stelt dan ook dat de kous nog niet af is. 'Laten we met het oog op de komst van de Natuurwet nog eens goed in de Staten bespreken wat de consequenties zijn voor het Noord-Hollandse beleid. Hierin moet we echt investeren, willen we het beheer goed geregeld hebben.'

Bond zal het onderwerp in zijn overdracht meenemen, ongeacht of hij terugkeert als gedeputeerde of niet. 'Ik heb hierin geen verplichting richting Provinciale Staten. Maar er komen waarschijnlijk na de verkiezingen dertig nieuwe Statenleden die wel heel goed moeten weten waarover het gaat.'

Opgelucht

Hij is 'zeer opgelucht' dat het voorstel is weggestemd. 'We zijn drieënhalf jaar bezig geweest om partijen bij elkaar te brengen om afspraken te maken op het gebied van natuur- en faunabeheer. Ik had de afgelopen weken inderdaad het gevoel dat dat voor niks was geweest.'

Volgens Bond had aannemen van het voorstel grote gevolgen gehad voor de provincie. Zo zou het ganzen- en faunabeheer in de knel komen doordat jagers hun jachtakte verliezen.

Ook zou de provincie miljoenen extra aan gewasschade moeten uitkeren, wat ten koste was gegaan van het natuurbudget en inrichting van het Nationaal Natuurnetwerk.

· Lees meer hierover in Nieuwe Oogst, editie Midden van 7 maart

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer