Tune slaat bruggen met onderwijs en praktijk

Ruim zestig studenten van middelbare agrarische scholen (mas) in Noord-Brabant, Zeeland, Limburg en het Rivierengebied gaan de komende maanden aan de slag met vraagstukken van melkvee- en varkenshouders. Het project Tune, waarbij ZLTO, LLTB en de mas-opleidingen nauw samenwerken, is weer van start gegaan.

Dit jaar gaan dertien groepen van elk vijf studenten, onder begeleiding van een leraar, een ondernemer helpen met zijn of haar vraag. Van het aanschaffen van een melkrobot, onderzoek naar de meest geschikte vloer tot vraagstukken op het gebied van voeding of een uitbreiding van de stal.

Praktische vragen

‘Het zijn stuk voor stuk heel praktische vragen waar de betreffende ondernemer snel een antwoord op wil hebben’, legt Jos Peerlings, specialist team Dier bij ZLTO, uit. Hij is al jaren vanuit ZLTO een van de drijvende krachten achter het Tune-project.
‘Het zijn echte opdrachten recht uit de praktijk, het gaat ergens over. Zo geef je op een heel praktische manier invulling aan het vakgerichte onderwijs en verhoog je het kennisniveau van de sector’, vertelt Peerlings.
‘De leerlingen zijn er één dag in de week, gedurende tien weken, intensief mee bezig. ZLTO hoopt op deze manier bij te dragen aan de kwaliteit van de opleiding en dus ook van de afgestudeerden.’

Vakinhoudelijk onderwijs

Dat is geen overbodige luxe, meent Peerlings. ‘ZLTO en LLTB hechten veel waarde aan goede groene beroepsopleidingen. Omdat het aantal agrarische bedrijven snel afneemt en dus ook het leerlingenaantal op de groene opleidingen daalt, wordt het voor deze scholen steeds moeilijker om voor elke leerling goed vakinhoudelijk onderwijs aan te bieden’, weet hij.
‘Maar leerlingen willen wel graag vakspecifieke lesstof die aansluit bij hun interesses. Met Tune kunnen we die inhoud mee invullen.’
ZLTO en LLTB leveren boeren voor het Tune-project. Tot nu toe gaat het specifiek om het veehouderijonderwijs en dus vraagstukken die spelen in de melkvee-, varkens- en geitenhouderij.
De leraren bespreken eerst met de betreffende boer de opdracht waarna de leerlingen hiermee aan de slag kunnen. Gedurende het project begeleiden de leraren de groepjes. Aan het einde brengen de studenten zelf verslag uit bij hun boer.
ZLTO-voorzitter Hans Huijbers, die de studenten en leraren toesprak tijdens de startbijeenkomst, onderschrijft dan ook het belang van deze praktische aanpak.
‘Jullie krijgen als aankomend ondernemer te maken met een heleboel maatschappelijke vraagstukken. Denk aan voedselzekerheid- en kwaliteit, water, energie, werkgelegenheid en leefbaarheid van het platteland. In veel oplossingen van deze vragen zijn boeren en tuinders de onmisbare schakel. Je kunt wel zeggen dat boer en tuinder het beroep van de toekomst is.’
Huijbers sprak zijn waardering uit voor de samenwerking tussen de mas-scholen in Zuid-Nederland en de positieve rol van de leraren daarin. ‘Het is zeker een compliment waard dat ze deze nieuwe uitdaging van praktijkgericht onderwijs omarmen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer