Dierenarts+als+deelgenoot+resultaat
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Dierenarts als deelgenoot resultaat

Een nieuw samenwerkingsmodel tussen melkveehouder en dierenarts met als doel een betere diergezondheid en dierenwelzijn en het minder gebruiken van diergeneesmiddelen. Op dit moment loopt er vanuit Courage een pilot, waarbij aan deze uitdaging wordt gewerkt.

Het vernieuwde karakter zit in de gedeelde verantwoordelijkheid voor een gezonde veestapel. Het verdienmodel is daarop afgestemd. De dierenarts brengt in eerste instantie twee derde van de begeleidingskosten in rekening, de resterende kosten declareert hij pas na het behalen van het doel.

Daarbovenop krijgt hij bij het behalen van dit doel een bonus. Is deze vorm van samenwerking kansrijk? Veearts Frank Oort en melkveehouder Marten Knol zijn gestart met een pilot. Zij vertellen over de eerste ervaringen.

Direct geïnteresseerd

Knol vertelt: 'Voorheen was het: hoe zieker de koe, hoe meer de veearts verdient. Een situatie die mij altijd wel tegenstond. Toen ik hoorde van een nieuw samenwerkingsmodel, was ik direct geïnteresseerd.'

Oort stond er ook meteen voor open. Vervolgens is met begeleiding vanuit Courage een 'contract' opgesteld. Uitgangspunt was het terugbrengen van nieuwe koeien met een verhoogd celgetal van 10 procent naar 5 procent.

Rol van veearts

Hierin zijn de rol en kennis van de veearts essentieel. Zijn advies is van invloed op de 'score'. 'Behalen we het gewenste resultaat, dan verdient Frank een bonus', aldus Knol.

Oort is een groot voorstander van deze aanpak. 'Ik ben gebaat bij een goede gezondheid op het bedrijf. Dankzij deze manier verdien ik meer als ik mijn werk goed doe: als de beesten van de veehouder gezond zijn. Uiteindelijk is dat ook mijn drijfveer: gezonde, goed presterende dieren. Daarvoor ben ik ooit dit vak ingestapt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer