Pootgoedsector steunt indeling EU-klassen

Nederlandse pootgoedtelers zijn vrij unaniem voorstander van harmonisatie van de klasse-indeling voor aardappelpootgoed in de Europese Unie.

Pootgoedsector+steunt+indeling+EU%2Dklassen
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit een peiling die keuringsdienst NAK uitvoerde tijdens recente telersavonden. Naast de indeling in EU-klassen geven de pootgoedtelers de voorkeur aan een systeem met een vaste afkap waarbij elke nateelt automatisch verlaging van de pootgoedklasse betekent.

Generatienummers

Het koppelen van generatienummers aan de certificeringslabels willen de pootgoedtelers graag vrijwillig houden, meldt Henk van de Haar van de NAK. Verder zijn de meningen uit de praktijk over de positie van de vijfjarige stam in de klasse-indeling volgens de specialist keuringsbeleid nog verdeeld.

De nieuwe regels voor de klasse-indeling van pootgoed in de Europese Unie gelden per 1 januari 2016. Vanaf dat moment wordt het aantal generaties in de teelt van pootgoed verplicht beperkt tot maximaal negen generaties.

Definitief besluit

De adviesraad van keuringsdienst NAK neemt de bevindingen van de telersavonden mee in een advies aan de vaste commissie pootaardappelen. Op basis daarvan komt er een definitief besluit over hoe de indeling in EU-klassen er voor Nederland uit gaat zien.

· Lees meer hierover dit weekend in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer