Einde aan ophokplicht pluimvee

De ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee wordt zondag 8 februari om 0.00 uur ingetrokken. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) vanavond in een Kamerbrief laten weten.

Einde+aan+ophokplicht+pluimvee
© Dierenbescherming

De staatssecretaris trekt deze regel in, nadat sinds 30 november geen nieuwe uitbraak van vogelgriep meer in ons land is geweest. Ook zijn er na de vondst van twee besmette smienten geen nieuwe besmette wilde vogels gevonden.

Dijksma benadrukt dat er nog volop monitoring plaatsvindt bij deze wilde vogels. Ook stelt ze vast dat, indien nodig, de ophokplicht opnieuw wordt ingesteld.

Alertheid

Alertheid blijft in de ogen van Dijksma van belang. Er is Europees een onrustig beeld waar het gaat om vogelgriep. In het oosten van Duitsland zijn in januari nog besmette wilde vogels gevonden en zijn er uitbraken gezien in een dierentuin en op twee hobbybedrijven.

In Bulgarije is de afgelopen week een besmetting gevonden van het hoogpathogene H5N1 virus op een hobbybedrijf en bij een wilde pelikaan.

Hygiënemaatregelen

Dijksma vraagt pluimveehouders daarom om alert te zijn op signalen die op vogelgriep kunnen duiden. Verder wil ze zich inzetten voor een verdere verbetering aan hygiënemaatregelen.

Zo komt er een hygiënescan waarmee pluimveebedrijven inzicht krijgen in de hygiënestatus van hun bedrijf.

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer