Ondanks boycot recordexport groenten en fruit

De Russische boycot heeft nog nauwelijks gevolgen voor de exportvolumes van groenten en fruit. De schade betreft vooral een bedorven Europese markt met overaanbod en een matige prijsvorming.

Haijo DoddeIn volume exporteerde Nederland in 2014 3,15 miljard kilo verse groenten en fruit van eigen bodem. Dat is 7 procent ofwel 200 miljoen kilo meer dan in 2013, blijkt uit cijfers van het GroentenFruit Huis in samenwerking met het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB).
De export van verse groenten en fruit van afgelopen jaar is in volume de grootste ooit. Het GroentenFruit Huis schrijft dit toe aan een stijging van de export van tomaten (5 procent), komkommers (12 procent) en paprika’s (11 procent). Door een groter aanbod was de export van peren maar liefst 54 procent hoger dan in 2013. De export van appels daalde met 10 procent.
Uien hebben met 31 procent het grootste aandeel in de export van groenten en fruit. De totale uienexport komt voor 2014 op 964 miljoen kilo, dit is gelijk aan 2013. Tomaat (808 miljoen kilo) is in volume het tweede exportproduct en komkommer (342 miljoen kilo) en paprika (299 miljoen kilo) bezetten de derde en vierde plaats.
Groenten en fruit van Nederlandse herkomst is in 2014 verkocht in 140 landen, waarvan 80 landen met een afname van meer dan 1.000 ton. De belangrijkste afzetlanden zijn met afstand Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Rusland is derde exportland met 206 miljoen kilo en in 2013 volgens het CBS nog goed voor een exportwaarde van 140 miljoen euro.
Opvallend is de grotere export naar Rusland in 2014 ondanks de gesloten grenzen vanaf 7 augustus. Met name in de eerste zes maanden van afgelopen jaar kochten Russische afnemers aanzienlijk meer uien, tomaten, kool en peren dan de voorgaande twee jaren.
Traditioneel vindt de meeste handel in groenten en fruit vanuit Nederland naar Rusland plaats in de tweede helft van het afzetseizoen, na de jaarwisseling.
De meeste schade ondervinden Nederlandse telers en handelaren van de flauwe stemming die de boycot op de markt veroorzaakt. Door de gesloten grenzen is er voor verse landbouwproducten sprake van overaanbod op de Europese markt en dat legt een flinke druk op de marktprijzen.
De matige prijsvorming en het wegvallen van een belangrijk afzetland hebben wel als voordeel dat exporteurs meer alternatieven zoeken. het GroentenFruit Huis meldt dat afgelopen jaar, overigens na een lange periode van onderhandelen, de eerste peren zijn verkocht in China.
Verder zijn voor het eerst Nederlandse uien verkocht in Indonesië (12.700 ton) en Panama (11.000 ton). Een voorlopige conclusie kan zijn dat ondanks de tegenslag van de boycot de Nederlandse producten uiteindelijk toch een markt vinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer