Vrees+voor+peilverhoging+RIP+hoogwatergeul
© Nieuwe Oogst

Vrees voor peilverhoging RIP hoogwatergeul

LTO Noord maakt zich zorgen over peilverhogingen in en rond de aan te leggen hoogwatergeul Veessen-Wapenveld. Die zorg ontstaat vanwege een slechtere bewerkbaarheid en een lagere opbrengst van de percelen.

Dat blijkt uit de zienswijze over het Rijksinpassingsplan (RIP) die LTO deze week heeft ingediend. Verder is de organisatie bang voor een verslechterende verkaveling. Ook vindt ze dat de agrarische bedrijven tijdens de aanleg van de geul goed bereikbaar moeten zijn.

Schade moet worden vergoed. LTO vreest ook voor verdichting van de ondergrond van de bouwwegen na aanleg van de dijk en pleit ook hier voor een schaderegeling.

Hogere onkruiddruk

De boeren langs de IJssel bij Veessen-Wapenveld houden ook rekening met een hogere onkruiddruk, als het waterschap Veluwe de dijken niet op tijd maait. Dat zorgt voor overlast van onkruid op de percelen.

Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is één van de voorgestelde maatregelen uit de planologische kernbeslissing Ruimte voor de Rivier. Randvoorwaarde is dat er draagvlak bij partijen in het gebied moet zijn.

Voorwaarden

Volgens de agrarische belangenvereniging en LTO wordt volstrekt niet aan deze voorwaarde voldaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer