Onteigening+grond+hoogwatergeul+dreigt
© Nieuwe Oogst (RL)

Onteigening grond hoogwatergeul dreigt

Volgens agrarische belangenvereniging hoogwatergeul Veessen-Wapenveld zijn grondonderzoeken niet zorgvuldig uitgevoerd. Ook vlot de grondverwerving voor de aan te leggen dijken niet. Onteigening dreigt.

De vereniging voerde gistermiddag een gesprek met provincie Gelderland, Programma Directie Ruimte voor de Rivier, gemeente Heerde en waterschap Veluwe over de geul en de positie van de landbouw.

Omdat de grondaankoop niet vlot, wil Rijkswaterstaat onteigening als middel inzetten, geeft melkveehouder Evert Luchtenbelt uit Wapenveld aan.

Boringen

Daarnaast werd volgens Luchtenbelt het grondonderzoek onzorgvuldig uitgevoerd. Boringen moeten aangeven hoe het is gesteld met de ondergrond van de aan te leggen dijk. Hierbij wordt gekeken naar de kleilaag, zodat de dijk bestand is tegen kwel.

Waterschap Veluwe wil het eigendom en onderhoud van de nieuw aan te leggen dijken in eigen beheer uitvoeren. Luchtenbelt: 'Wij willen dat zelf doen en dan vooral op de plekken waar de dijk de huiskavel doorsnijdt'.

Verkavelen

De overheid wil pas in een later stadium verkavelen, om nu het proces niet op te houden. 'Dat is geen optie voor de landbouw. Het gebied gaat nu op de schop, dan nu ook verkavelen. De landbouwstructuur moet zo snel mogelijk weer op orde', geeft Luchtenbelt aan.

'Achteraf verkavelen zorgt bovendien voor extra kosten en nog eens een keer overlast.'

Eigen bijdrage

Provincie Gelderland wil ook dat de landbouw een eigen bijdrage levert in de kosten van verkaveling. 'Geen optie', vindt de belangenvereniging.

Die vindt het vreemd dat ze moet betalen voor verkaveling, die eerst goed was en door de geul verslechtert. 'Wij gaan niet betalen voor deze reparatie. Dat is de verantwoordelijkheid van de provincie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer