Teleurstelling+over+IJsselanalyse+Atsma
© Nieuwe OOgst

Teleurstelling over IJsselanalyse Atsma

Agrarische Belangenvereniging Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld en LTO Noord-afdeling Oost Veluwe sturen een brief naar I&M-staatssecretaris Joop Atsma en de Tweede Kamercommissie I&M. Ze zijn bijzonder teleurgesteld over de IJsselanalyse.

Atsma stuurde de analyse deze week naar de Tweede Kamer. De belangenvereniging en LTO hebben er geen vertrouwen in dat de beloofde verkaveling er komt.

Volgens beide blijkt uit gesprekken met Programma Directie Ruimte dat een vorm van ruilverkaveling en uitkoop van bedrijven niet kan. Uitkoop is een vorm van verkapte staatssteun en geeft precedentwerking.

Volgens de analyse kan pas verkaveling plaatsvinden, nadat de door de geul gedupeerde bedrijven zijn gecompenseerd. Ook gaat deze ervan uit dat verkaveling pas kan, nadat de geul is gerealiseerd. Niet logisch, vinden de briefschrijvers. Ze pleiten ervoor om het gebied aan te pakken als het op de schop gaat door aanleg van de geul.

Zware komklei

De dijken doorsnijden huis- en veldkavels op de oeverwal. De bedrijven krijgen ter compensatie laaggelegen zware komkleigronden op afstand aangeboden, dus mindere grond. De belangenvereniging en LTO willen dat minimaal 2 extra bedrijven aan de rand van de geul worden uitgekocht om ruimte te krijgen voor een goede verkaveling.

Provincie Gelderland heeft volgende week een gesprek met de agrarische ondernemers over kavelruil.

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer